Residential Roofing - Spanish Hacienda

Spanish hacienda style: Room and garage addition, repair driveway, maintain style

 

The clients wanted to remove an existing garage, add a family room, reconfigure the side entrance, add a 3-car garage and replace the driveway, all the while maintaining the original look of the house. The house, built in the Spanish hacienda style, was constructed in 1921. It is located at the start of the “Gold coast” in the beautiful Edgewater neighborhood of Cleveland Recycled and reclaimed materials were to be used whenever possible.

No timetable was set for completion of this project to allow us to locate appropriate materials and dedicate the required time to allow for the superior required by the homeowners.

  • The windows, picked up from a building demolition, were rehabbed to bring them up to present day standards.
  • The leaded window above the French doors were salvaged from an antique shop and the size increased to fit, utilizing materials culled from other window panes.
  • The skylight was fabricated on site from reclaimed windows.
  • The copper conductor boxes were hand made in house.
  • The roof tile was recycled from roof tear offs on other houses.
  • All the stone utilized in the wall and patio was collected at various locations throughout greater Cleveland and hand set.
  • The coping caps were removed from apartment buildings being demolished on the east side of Cleveland.
  • The trim brick and brick sections in the driveway were recycled from the West 117th St. replacement project.

All of the products utilized in this project were chosen because they all fit in with the time period of this house. This project was truly a labor of love for all involved, from the homeowners, the suppliers and the dedicated craftsmen who put it all together.

 

 

Before:  foundation laid out for new 3-car garage and laundry room

 

 

After: Front view: garage and laundry room-breezeway

 

 


Before

After

Before

After

Before

After


The side entrance was constructed first. The original entrance required the homeowners to go outside to access the basement steps and the garage. The addition requirements were to created an enclosed entrance to the basement, an coat closet at the entryway and to provide additional space to expand the hallway bathroom to allow for a niche to install a toilet, all in a space the size of 8 feet x 10 feet.

 

The garage was constructed second. The flat roof style was chosen to match the existing attached garage structure that will be demolished. No structure existed in this location prior. The garage size is 24’deep x 30’ wide with an 8’ high rear wall and 10 ‘ high front wall. The low pitch flat roof is a .060” EPDM rubber membrane. Tongue and groove wood was used to cover the front soffit. A brick pathway was added, utilizing paving bricks re-claimed form a rebuild project, from the driveway to the main side door.

The family room addition (above) was constructed third. It replaced a 2 car attached garage that was structurally unsafe. It was very important to the homeowners that the exterior of the addition match the existing house as close as possible. This was achieved by salvaging the original brick form the demolished two-car garage. We then interspersed new brick with them to make up for the number required.

 

 

 

 

This skylight (far left) is salvaged window units that were integrated into the skylight. The roof and frame were field fabricated. The roof was field fabricated from 16 ounce copper sheet. The flat roof is a .060” EPDM rubber membrane.

Near left is a close up of a conductor head. This was hand formed from 16 ounce copper sheet.

This detail shows another flat lock seam copper roof with integral gutter. Installed over a bay window.

 

Far left are French doors, which are a new door set. The window over the door was site fabricated from 2 salvaged leaded glass units picked up from an antique shop.

Near left shows a niche in the brick façade. The plant holder was shop fabricated.

The two pictures on the left show the new driveway. The concrete was tinted slightly tan.
<--- Side view of the project after completion.

Free Estimate

Free-estimate-call-or-click